Ondřej Vrabec byl na základě úspěšně vykonaného konkurzu jmenován interním pedagogem lesní rohu na AMU v Praze!!! V říjnu povede dva koncerty na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka!!! 16. 10. bude slavnostně pokřtěno nové CD Bendova komorního orchestru s nahrávkou virtuózního koncertu pro 2 lesní rohy F. X. Pokorného (O.Vrabec/Hana Sapáková)!!!    

5 otázek pro Jaroslava Ostrožoviče, personifikovanou energii slovenského Tokaje


 

 

Jaroslav Ostrožovič patří plným právem mezi elitní vinaře Tokajské oblasti i celého Slovenska. Jeho entuziasmus, píle a kreativita je vůdčí silou obrodného procesu, který navrací kraji zasloužený respekt. Vinařství, spravované společně s manželkou Jarkou, přitahuje do Velkej Tŕňi milovníky nejen výjimečnými víny, ale také originálními společenskými aktivitami.

 

 

1) Pamatujete si na Vaše první setkání s nápojem Bohů? Co a kdy spojilo Váš osud s vínem?

 

Narodil jsem se ve vinohradnickém kraji, na Tokaji. V období sklizně hroznů, které se u nás táhlo někdy až do listopadu, jsem denně cítil vůni přezrálých bobulí a kvasících moštů. Tu vůni miluji dodnes. Nejblíže jsem se však k pěstování révy a výrobě vína dostal v čase svých studií na střední škole v západním Slovensku, v Modre. Tam jsem se definitivně rozhodl, že se víno stane nejen mou vášní, ale i mým životem.

 

 

2) Co Vás na víně nejvíc přitahuje a fascinuje?

 

Víno je příroda. Hrozno je tvárný materiál a vinař s ním může pracovat jako sochař s kusem ušlechtilé hlíny… Každé je jiné, každé má svou osobitost, svou tvář. Dobrý vinař mu jen pomůže vyloupnout se a rozkvést do krásy. Ta práce mě baví a fascinuje. Je tvořivá a pokud se podaří, je to dobrý pocit, ale i kus umění…

 

 

3) Z čeho Vám v dnešním vinařském světě naskakuje na čele nejvíce vrásek?

 

Vrásky se občas objeví, zajisté. Ať už pro to množství „vinných nápojů“ v slovenských prodejních stáncích, které se snaží tvářit jako víno, vyrobené z hroznů. Také pro dobře dotované produkty, dovezené do Evropy ze zemí třetího světa, kterým se nedá cenou vína, vyrobeného v naší klimatické zóně, konkurovat. A v neposlední řadě mám vrásky na čele také pro stálý nedostatek osvěty a informací pro slovenského spotřebitele. Drobní vinaři to tady sami nezvládnou, resp. bude jim to trvat mnohem déle. Naše firma na tom pracuje už více než 18 let a bude pokračovat neúnavně dál.

 

 

4) Na jaké jedinečné, nezaměnitelné znaky Vašich vín jste pyšný?

 

Žijeme na Tokaji. Vyrábíme tokajská vína. A ta jsou opravdu nezaměnitelná. Na Slovensku je nás v této vinohradnické oblasti málo, ale stejně jako v jiných vinařských oblastech, každý výrobce má svůj rukopis. Naše firma si vyhrává s třemi tokajskými odrůdami v rozličných přívlastcích, od pozdních sběrů až po ledová a slámová vína. Zkoušíme stále nové věci a někdy se to opravdu krásně povede. Vrcholem ledovce jsou potom klasické tokaje 3 až 6 putňové. Jsou to vína vzácná a jsme hrdi na každou získanou medaili.

 

 

5) Na pustý ostrov si smíte vzít dvě lahve vína. Jednu z Vaší produkce a jednu od konkurence. Které si vyberete?

 

Z naší produkce by to byl jistě Muškát žltý, výběr z bobulí. Je to víno, které hladí a které by dokázalo zpříjemnit i jistý konec… Z konkurenčních vín bych si vybral něco moc hezkého od Miloše Michlovského. Má ukryté „špeky“, ze kterých bych si uměl vybrat!!!