Ondřej Vrabec byl na základě úspěšně vykonaného konkurzu jmenován interním pedagogem lesní rohu na AMU v Praze!!! V říjnu povede dva koncerty na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka!!! 16. 10. bude slavnostně pokřtěno nové CD Bendova komorního orchestru s nahrávkou virtuózního koncertu pro 2 lesní rohy F. X. Pokorného (O.Vrabec/Hana Sapáková)!!!    

5 otázek pro první dámu vína v ČR, paní Helenu Bakerovou


 

Helena Baker, DEUG (en lettres modernes)

 

se narodila v Praze, avšak převážně žila ve Velké Británii, Francii, Monaku, Portugalsku a Německu. Je držitelkou Diplomu Wine & Spirit Education Trust (WSET). Nyní žije v České republice, kde se zabývá publicistickou činností s eno - gastronomickým zaměřením. Přispívá do časopisů Beverage & Gastro, Sommelier, Vinařský obzor, Hotel Revue, Víno Revue, BarLife aj. u nás, v zahraničí pak do Global Encyclopedia of Wine, Oxford Companion to Wine, World Atlas of Wine, Hugh Johnson's Pocket Wine Book (posledně jmenovanou publikaci od roku 2003 překládá do českého jazyka). Je autorkou pravidelných Kapesních průvodců po vínech a vinařstvích ČR a publikací Kohout na víně, Italská vína, 100 bílých a 100 červených vín ČR a spolupracuje na publikacích Kluci v akci, které doprovázejí stejnojmenný kulinářský TV seriál a jeho internetovou prezentaci. Je členkou porot na světových soutěžích vín, mezinárodní organizace novinářů píšících o víně (FIJEV) a rytířkou řádů Die Europäische Weinritterschaft a Chaîne des Rôtisseurs. Helena Baker provozuje své vlastní internetové stránky www.bakerwine.cz

 

 

1) Pamatujete si na Vaše první setkání s nápojem Bohů? Co a kdy spojilo Váš osud s vínem?

 

V útlém věku to byl rybízák u babičky na Vysočině a jako teenager vyrůstající v ČSSR jsem se samozřejmě propíjela Pražskými výběry a jim podobnými odvary, než jsem coby člen posádky na jachtě Sama Spiegela kotvící na francouzské Riviéře přičichla k opravdicky ušlechtilému nápoji, jakým je víno. Zbytek, jak se říká, už je historií...

 

 

2) Co Vás na víně nejvíc přitahuje a fascinuje?

 

Jeho rozmanitost a různorodost. A když se mě někdo zeptá, jaké víno mám nejraději, musím odpovědět, že je to jako kdyby se zeptal matky deseti dětí, které z nich je jejím nejoblíbenějším.

 

 

3) Z čeho Vám v dnešním vinařském světě naskakuje na čele nejvíce vrásek?

 

Tzv. vína ze zámoří kvality dešťové vody za cenu nižší než €0,30, která připlují do evropských přístavů v cisternách, odkud si najdou cestu i do České republiky, kde se ve vinařstvích, která jsou vybavená lahvovacími linkami nalahvují a posléze zaplňují regály obchodních řetězců, kde si je neznalí zákazníci zakupují jako echt cizokrajná vína a mnohdy na úkor vín tuzemských.

 

 

4) Na jaké jedinečné, nezaměnitelné znaky Vašich vín jste pyšná?

 

Mám malý vinohrádek (cca 750 hlav), ve vynikající poloze jižního svahu viniční trati Pod dubňansků horů v podoblasti Slovácko a tento Genius Loci se promítá i do vín vyrobených z hroznů, které zde mají svůj původ.

 

 

5) Na pustý ostrov si smíte vzít dvě lahve vína. Jednu z Vaší produkce a jednu od konkurence. Které si vyberete?

 

Cabernet Sauvignon 2005 z Dubňanské hory a Château d'Yquem 1986 v lahvi impérial (o obsahu 6 litrů). Od prvního vzorku už skutečně zbývá asi jen jedna láhev, zatímco druhé víno je úžasně komplexní, připomínající mnoho roztodivných vůní a chutí: rozinky, fíky, kdoule, marmeládu, kandovanou pomerančovou kůru – to vše s nádechem koření, kapradí a mandlí. Je to víno s ohromně velkým potenciálem, které lze vychutnávat po mnoho let – a láhev této velikosti mi určitě vydrží až do té doby, než se na obzoru objeví ona spásná loď...!