Ondřej Vrabec byl na základě úspěšně vykonaného konkurzu jmenován interním pedagogem lesní rohu na AMU v Praze!!! V říjnu povede dva koncerty na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka!!! 16. 10. bude slavnostně pokřtěno nové CD Bendova komorního orchestru s nahrávkou virtuózního koncertu pro 2 lesní rohy F. X. Pokorného (O.Vrabec/Hana Sapáková)!!!    

Kouzelný klíč k vínu, aneb opravte si v učebnicích...


 

Vědecký pokrok opět otřásá našimi životními jistotami! Celé roky nás ve škole učili, že Pluto je planetou a sovětští inženýři umí poručit větru dešti. Ted je však všechno jinak! Od srpna 2006 už Pluto mezi planetami své místo nemá a navíc, považte, spojené úsilí francouzského sommeliera Francka Thomase a italského chemika - enologa Lorenza Zanona trumflo i sovětské soudruhy! Tito dva pánové dokázali nemožné - poručili času! Tedy,alespoň času ve víně. Nevěříte? Potom by jste měli vyzkoušet vynález, který světlo světa spatřil již před několika lety, ale teprve nedávno dorazil i do našich končin, podle dobré tradice opožděného pokroku.

 

CLEF DU VIN je nástrojem, který aktivuje a akceleruje oxidační procesy vína. Postupně modifikuje organoleptické vlastnosti (chuť, vůni, aroma). Je tak schopen simulovat proces zrání a ukázat potenciál daného vína pro archivaci. Při přirozeném vývoji v podmínkách sklepa se ale děje mnoho dalších reakcí (ve víně je více než 100 známých složek) a ty klíč neovlivní. Působí hlavně na aromatické složky : estery, ketony, aldehydy a taniny. Tyto látky jsou „chráněny“ a vázány na sloučeniny síry, velmi citlivé na oxidaci. Klíč má podobným způsobem vliv na alifatické řetězce modifikováním jednoduchých připojení uhlíku, síry a vodíku.

 

Clef du Vin je kalibrován tak, aby 1 vteřina ponoření do sklenice (či lahve u verze bottle) simulovala vývoj vína po uplynutí jednoho roku. Vylepší - li se jeho projev, má příslib úspěšného zrání. Stane - li se plochým, oxidovaným, nebo vykazuje- li dokonce kovovou chuť, má jen minimální potenciál ke stárnutí a je třeba jej vypít během 1 roku. Z toho vyplývá, že klíč rozhodně nevylepší málo kvalitní víno, ba právě naopak. Lze jej také využít k dosažení příjemnějšího vyznění a časnější pitelnosti mladých vín - dokáže vyhladit struktura vína, taniny se stanou jemnějšími a jejich elegance bude zvýrazněna. Kyselost bílých vín se sníží, zesílí se aroma ovoce. Aktivní bod nástroje je ze specifické slitiny, jejíž vytvoření trvalo 10 let. Je chráněna čtyřmi mezinárodními patenty. Výrobce na něj poskytuje 20 let záruky.

 

Klíč se vyrábí se ve třech velikostech a dvou modelových řadách. Nabídku otevírají CLEFS ELEGANCE:

 

ELEGANCE POCKET - kompaktní, malý kapesní model, ve formě vkusně provedeného přívěšku, kalibrovaný pro 10 cl sklenici.

 

ELEGANCE SERVIS - větší provedení, asi nejvíce připomíná pohárovou lžičku. Kalibrovaný pro 10 cl sklenici.

 

ELEGANCE BOTTLE - ještě objemnější, příbuzný polévkové lžíci. Kalibrovaný pro 75 cl láhev.

 

Klíče řady PROFESSIONAL jsou pro dosažení maximální životnosti provedeny celé z ušlechtilé nerezové oceli. Jsou baleny v elegantní dřevené kazetě, potažené koženkou.

 

Clef du Vin není zrovna levnou hračkou, ale mohu potvrdit, že skutečně funguje. Osobně ho nepoužívám ani tak na určení archivačního potenciálu vín, neboť při troše zkušeností jej lze poměrně přesně určit na základě výsledku senzorického testu (nakonec, je to i větší dobrodružství...). Pro zjemnění struktury taninů některých mladých vín je však nepostradatelný. Je také vzrušující hrou nahlížet (i když ne úplně přesně) do chuťové budoucnosti velkého vína.